Barnets øje

Øjenforeningen har udarbejdet brochuren ‘Mit barns øje’, som det anbefales at alle forældre eller kommende forældre læser!

Brochuren ‘Mit barns øje‘ kan hentes, ved at klikke på linket.

I brochuren er informationer om hvordan barnets øje udvikles de første år, og om hvor følsom processen er – Herunder vigtigheden af at barnets øjne stimuleres i barnets første måneder og at udviklingen let kan gå i står. Dette kan fx ske som følge af Medfødt Grå Stær.

Skeler mit barn?

Læs brochuren og bliv klogere på, hvordan du fx kan teste, om dit barn har et godt syn og om dit barn skeler. Er du i tvivl bør du opsøge lægen.

Et uddrag af brochuren ses herunder.

Hvordan udvikler barnet sit syn?

 

Den lille baby har brug for mange forskellige synsoplevelser. For inde i det lille barns øjne er alle de celler, som skal omdanne lys til nerveimpulser, slet ikke blevet rigtigt færdige. Når barnet får mange synsoplevelser hver eneste dag, så udvikles disse celler, og samtidig kommer der orden i alle nerveforbindelser i hjernen. I løbet af de første uger kommer synsudviklingen godt i gang, og de fleste børn kan – i kort tid – kigge mod fars og mors ansigter, når de smiler og taler. Din sundhedsplejerske kan du altid spørge om gode råd – for der er nogle tidspunkter, hvor dit barn skal kunne reagere således:

2 måneder:

Dit barn skal nu være helt sikker i sin øjenkontakt og kunne fastholde synet i længere tid mod dit ansigt og følge dig, når du bevæger hovedet.

4 måneder:

Barnet har længe været interesseret i sine hænder. Kan nu kigge på dem, samle dem og putte dem i munden. Kan begynde at gribe lidt usikkert efter genstande, som du rækker frem.

6 måneder:

Øjenbevægelserne er nu godt udviklet, og øjnene følger fint, når du bevæger legetøj foran barnet. Kan flytte ting fra den ene hånd til den anden. Begynder at kende sin mors, fars og søskendes ansigter.

12 måneder:

Har nu udviklet god synsstyrke på begge øjne. Barnet synes, at billeder og tegninger er meget sjove.

2 år:

Øjne, hænder og krop arbejder godt sammen. Barnet kan finde ting, der har samme farve og form samt pege på de billeder i bogen, som du foreslår.

3-4-5-6 år:

I løbet af disse år bliver alle synsfunktioner mere og mere sikre. Opdager du, at udviklingen af synet ikke er god – så er der stadig mulighed for at genoptræne synet. Men jo ældre barnet bliver, jo vanskeligere er det at få et godt resultat. Når dit barn er 6 år, så er synet næsten færdigudviklet.