Synsaktiviteter

Inspiration til aktiviteter, der stimulerer synet, og som kan gøre det sjovere at komme igennem synstræning med øjenplaster kan ses herunder… Kig desuden forbi shoppen og bliv yderligere inspireret.

Brætspil

Familien kan samles omkring et brætspil, mens der trænes. Tilpas dog reglerne, så der tages hensyn til barnets nedsatte syn, når barnet har klap for øjet. Memory eller kortspillet ‘Fisk’ er to forslag, der kan bruges, hvor motiverne skal pares. De understøtter den visuelle hukommelse.

Bøger

Har barnet en alder, hvor det kan læse, er læsning en god øvelse, når der trænes med øjenplaster eller øjenklap. Man kan låne bøger på biblioteket med store bogstaver, hvis nødvendigt. Kan barnet ikke læse, er billedbøger også en god øvelse, hvor man kan bede barnet finde nogle bestemte ting på billedet, eller fx. tælle antallet af en bestemt ting på en side. Se vores udvalg af bl.a. findebøger i shoppen.

Aktivitetsbøger-malerbøger

Malerbøger og aktivitetsbøger med fx ‘Find-5-fejl’, labyrintøvelser o.s.v. er gode aktiviteter til brug af nært syn, når et barn træner med øjenplaster. I shoppen  findes et større udvalg egnet til formålet. Vær dog opmærksom på, at barnets syn på det øje, der skal trænes, kan gøre, at en aktivitetsbog til yngre børn er mere hensigtsmæssig for et ældre barn. Streger heri vil ofte være tydeligere og detaljegraden mindre, og dermed være mere hensigtsmæssig, for så gradvist at øge sværhedsgraden, som synet forbedres.

Bold

Leg med en bold, hvad enten det er sparke, gribe eller trille, er en god aktivitet, når det kommer til at styrke øje-hånd-koordinationen. Det behøver ikke være andet end to personer, der står og spiller bold frem og tilbage. Sansebolde kan også være en sjov og forunderlig oplevelse, når fx de ændre retning, når man triller dem. Se en række eksempler i shoppen.

Sæbebobler

Hvis I blæser sæbebobler, er en god øvelser, at få barnet til at prikke hul på sæbeboblerne med pegefingeren (ikke hele hånden).

Labyrinter

En kuglebane kan kombinere koncentrationsevne med koordinationsevne.

Forhindringsbane

En hjemmelavet forhindringsbane i haven eller stuen er godt for balanceevnen og giver barnet gode rammer for at træne de motoriske udfoldelser.

 

Aktivitetslegetøj

Et spædbarn har behov for rigeligt med synsoplevelser, for at sikre at synet udvikles. Farverigt aktivitetslegetøj med lyde og forskellig tekstur egner sig god til dette og er spændende for barnet at se på og undersøge. Det kan være gavnligt for selv de lidt ældre børn, hvis de skal igennem en øjenoperation. Nogle af vores favoritter finder du i shoppen.

Computerspil

For nogen virker det, at noget af tiden med øjenplastre også er den tid, hvor barnet får lov til at sidde og spille computer eller iPad. Vi fik det selv anbefalet af personalet på Kennedy Centret, da vores datter var 7 måneder og netop havde været igennem en øjenoperation. Eksempler på synsstimulerende apps til de mindre kan ses på siden Kom godt i gang.

 

 

Klodser

For de yngste børn kan farverige klodser være en god øvelse. De kan bruges til at stable, vælte og sortere, der alle understøtter øje-hånd-koordinationen.

Puslespil

Puslespil er en aktivitet, som de fleste børn synes om. For børn, der bruger øjenplaster, kan man dog med fordel holde antallet af brikker til et minimum for at undgå, at det bliver en frustration og føles som et nederlag at lægge puslespil med øjenplaster på, frem for en succes. (10-25 brikker for de lidt større børn).

 

Tegne og klippe

Tegn og klip efter stregerne. Det behøver ikke være perfekt. Succesen ligger i øvelsen…

Domino

Udover at spille spillet, kan det bruges af de yngste til at stille op på stribe og vælte, ved at puffe til en brik i en af enderne. Selve spillet vil være en god aktivitet for de lidt ældre børn.

Lego / Duplo

Farverigt og med en masse muligheder for at være kreativ. Det giver god øvelse at sammensætte klodserne efter fri fantasi.

Cirkel

Bed barnet om at sætte cirkel omkring et givent bogstav i en tekst – fx en tekst fra en avis. Hvis teksten her er for småt til at barnet kan tyde det, kan I selv lave en tekst på computeren og printe denne ud, når der er valgt en fontstørrelse, der gør det muligt for barnet at lave øvelsen.

Gradvist som synstræningen skrider frem og der er positivt fremskridt med synet, kan fontstørrelsen gøres gradvist mindre og mindre.