Forskellen på synsstyrke og synsevne

En pige, der kniber øjnene sammen pga. sløret syn. Synsudvikling hos børn.

Det kan være svært at finde hoved og hale i hvad forskellen er på synsevne og synsstyrke/brillestyrke, når ens barn har været til kontrol og skal have briller. Men det er to vidt forskellige ting.

Synsstyrke

Man kan få korrigeret sit syn med briller. Synsstyrken er groft sagt et udtryk for, hvor tykke eller tynde glassene skal være – altså styrken på brillerne. Brillerne anvendes med henblik på at opnå bedst mulige syn.

Synsevne

Synsevnen er et udtryk for, hvor godt man se, NÅR der er korrigeret med briller. For man ser ikke nødvendigvis 100%, blot fordi man får briller. Har man fx et dovent øje, kan man på det dovne øje have en lavere synsevne på fx 60%, efter man med briller har korrigeret til bedst mulige syn.

Synsevnen benævnes ofte i procenter eller decimaler.

Det er synsevnen man måler, når man tester med bogstaver eller symboler på en synstavle. Er synsevne på 6/6 svarer til, at man kan se de mindste bogstaver på synstavlen på 6 meters afstand. Regnet om til procent svarer det til 100% syn (6 / 6 * 100 = 100%). En person, der ser normalt, har en synsevne svarende til 6/6.

Tilsvarende betyder en synsevne på 6/18, at man skal ind på 6 meters afstand for at se det samme som en normaltseende kan se på 18 meters afstand. Omregnet til procent svarer det til 33% syns. (6 / 18 * 100 = 33%).

Synskrav til kørekort

Kravet til kørekort er minimum 50% syn svarende til en synsevne på 6/12 på minimum et øje. Man kan således godt have fx 10% syn på det ene øje, når blot det andet øje kan se minimum 50%.

Ønsker du mere information?

Ønsker du mere information om synsstyrke, synsevne og hvordan man måler de to, kan vi anbefale at læse videre på Øjenforeningens hjemmeside.

Forstå brillerecepten

Det kan også være vanskeligt at finde hoved og hale i en brillerecept. Læs indslaget ‘Forstå dit barns brillerecept’.