Valg af briller til børn

Guide: Den optimale børnebrille

Når man skal vælge briller til et barn, er der en række ting, man skal være opmærksom på, så valg af brille tager højde for både udtryk og funktionalitet. 
 
Søg altid rådgivning hos optikeren.
 

Cool-factor

Brillens ’cool-faktor’ har stor betydning for barnets motivation til at gå med brillen og kan være en afgørende faktor for om barnet har lyst til at bruge brillerne eller ej. Det anbefales derfor, at man vægter udtryk og cool-faktor højt – uden at gå på kompromis med funktionalitet.
 
Om det så lige er en bestemt farve, mønster eller formen, der tiltaler barnet, bør man inddrage barnet i processen og beslutninger om fx valg af farve, da det kan være afgørende for om barnet motiveres til at gå med brillen.
Lille pige med sut og børnebriller, der smiler.
Det skal dog naturligvis ikke være på bekostning af de følgende tips. Man må sammen med optikeren finde en brille, der balancere alle aspekterne.
 

Brillestel

Der er flere elementer, der skal tænkes på, når man skal vurdere stellet.
 

Størrelsen og pasform:

Det er vigtigt at finde et stel, der passer til barnets alder og størrelse. Optikeren vil kunne vurdere dette, når brillen prøves på. Ansigtsformen har ligeledes en betydning. Man skelner mellem fem forskellige ansigtsformer, som Edel-optics.dk fint illustrerer på siden ’Hvilken brille passer til din ansigtsform‘.

Skal dit barn have et bifokalt glas (Et glas med læsefelt), skal størrelsen på glasset være tilstrækkeligt stort til at det er muligt.

Overordnet skal brillen sidde godt, så den ikke glider ned på næsen, og kan blive siddende, når barnet står på hænder eller er i bevægelse.

Materialet:

Man kan få brillestel i forskellige materialer. Plastikstel er ofte solide. Metalstel af fx titanium kan være lettere og mere fleksible/holdbare om end også ofte lidt dyre. Denne fleksibilitet kan dog også udmønte sig i, at de lettere bliver bøjet.

Nogle brillestel har den evne, at de kan bøjes på plads. Her er briller fra Lindberg særligt populære til børn, da de har en serie, der er lavet af et meget fleksibelt materiale.

Næsestol:

Der findes næsestole, som er faste og integrerede i stellet, og næsestole med næsepuder, der kan justeres. Sidstnævnte har den fordel, at de kan justeres til barnets næse. Ulempen kan være, at et aktivt barn, der falder på hovedet og får trykket brillerne ind i hovedet i faldet, kan risikere, at næseklemmerne laver sår. Risikoen er lille, men det sker.

Brillestænger

Brillestængerne skal flugte med ansigtet uden at klemme. Det er muligt at få brillestænger med affjedrede hængsler, der kan gøre brillen mere fleksibel. Med tanke på børns til tider hårde håndtering af briller, kan fleksibiliteten potentielt set begrænse risikoen for skade på brillen.

Ridestænger kan for nogle børn være at foretrække, da brillen ofte sidder bedre fast og ikke så let glider ned eller af. Ridestænger kan beskrives som en brilestang med en krog, der omslutter bagsiden af øret. Den er bøjelig og kan tilpasses barnet. Nogle optikere kan selv sætte denne krog på brillestellet, selvom det ikke er der til at starte med.

Typer af glas

Der er forskellige muligheder for tilvalg inden for glas.

Oftest er der plastglas i børnebriller, fordi de er mere brudsikre end mineralglas, og dermed ikke kan splintre. Til gengæld kommer der lettere ridser i, hvorfor man bør overveje en hård overfladebehandling af glasset, som vil beskytte glasset mod ridser. Denne behandling bør man særligt overveje til plastikglas.

Der findes sågar en overfladebehandling, der gør det vanskelige for snavs at sætte sig fast. Man undgår dog ikke at brillen skal pudses med jævne mellemrum.

Man kan som regel tilkøbe en smallere slibning af glassene, hvis man ikke ønsker, de skal blive for tunge. Bredden på stellet er også en overvejelse ifht. tykkelsen på glassene, da tykke glas i et smalt stel kan gøre, at overgangen mellem glas og stel ikke bliver pæn.

Antirefleksbehandling begrænser genskær for brugeren og forebygger, at personen man taler med, ser et spejlbillede af sig selv.

Man kan desuden vælge glasfarve og fx. vælge et mørkere glas, så brillen bliver en solbrille, der beskytter synet mod sollys. Eller vælge et farveskiftende glas, der bliver mørkere, når man befinder sig i sollys. Og bliver klare igen, når man kommer indendørs.

Vidste du, at man kan få gratis børnebriller til børn?

Læs mere på siden ’Tilskud og gratis børnebriller’.

 

Anbefaling til brillebutik for køb af børnebriller

Der findes med sikkerhed en lang række brillebutikker, der har stort fokus på børnebriller. Personligt har vi været glade for både Brillebutikken og Optikerne på Værnedamsvej, der ligger i København. De har hver et stort udvalg af børnebriller og en dedikeret afdeling til dem.
 
Bor du i Jylland kan optikeren Brillebørn måske være et godt sted at starte. Det er en optiker kun for børn med mere end 600 børnebriller.
 
Har du gode erfaringer med en specifik optiker, der har specialiseret sig i børn og børnebriller, så smid os gerne en mail på info@vision4kids.dk. Så kan vi få tilføjet dem på listen, så andre kan få en god anbefaling med på vejen.