Synets udvikling

Barnets synsudvikling

Barnets syn udvikler sig primært fra 0 til seksårsalderen. Faktorer som skelen eller nedsat syn som følge af fx øjensygdom kan påvirke synsudviklingen negativt. Af den årsag bliver barnets syn ved alle børneundersøgelser undersøgt ved egen læge, da en tidlig indsats i mange tilfælde kan være afgørende for barnets fremtidige synsevne. Det er vigtigt, at også forældre er opmærksomme på at spotte signalerne, der indikere nedsat syn, så man sikre en så tidlig indsats som mulig ifht. at påvirke synet i positiv retning.
 

Synsoplevelser

For at barnets syn skal udvikle sig hensigtsmæssigt, er der behov for, at der kommer lys gennem øjet de første måneder af barnets liv, da det aktiverer det center i hjernen, der kan tolke indtrykket fra øjet. Kommer der ikke lys igennem øjet i de første tre måneder af barnets liv, lukker centeret i hjernen ned, og vil ikke kunne lære at se med øjet fremadrettet.
 
Derudover er kontraster i de ting, som barnet ser, vigtig for udviklingen. 
 

Mistanke om problemer med synet?

Du kan på siden ’Har mit barn brug for briller?’ se en tjekliste med ting, man som forældre skal være opmærksom på, hvis man ønsker at opdage et eventuelt nedsat syn, så tidligt som muligt.
 

Brochure

Øjenforeningen har udarbejdet brochuren ‘Mit barns øje’, som det anbefales at alle forældre eller kommende forældre læser.
 

Milepæle i barnets synsudvikling

Herunder er milepæle i barnets synsudvikling skitseret – uddrag fra Øjenforeningens brochure.
 
Baby ligger og kigger på aktivitetsbog. Synsudvikling hos børn.

2 måneder:
Dit barn skal nu være helt sikker i sin øjenkontakt og kunne fastholde synet i længere tid mod dit ansigt og følge dig, når du bevæger hovedet.

Baby ligger på et aktivitetstæppe. Synsudvikling hos børn.

4 måneder:
Barnet har længe været interesseret i sine hænder. Kan nu kigge på dem, samle dem og putte dem i munden. Kan begynde at gribe lidt usikkert efter genstande, som du rækker frem.

Glad baby. Synsudvikling hos børn.

6 måneder:
Øjenbevægelserne er nu godt udviklet, og øjnene følger fint, når du bevæger legetøj foran barnet. Kan flytte ting fra den ene hånd til den anden. Begynder at kende sin mors, fars og søskendes ansigter.

Pige, der sidder med blomster. Synsudvikling hos børn.

12 måneder:
Har nu udviklet god synsstyrke på begge øjne. Barnet synes, at billeder og tegninger er meget sjove.

Pige leger med en traktor. Synsudvikling hos børn.

2 år:
Øjne, hænder og krop arbejder godt sammen. Barnet kan finde ting, der har samme farve og form samt pege på de billeder i bogen, som du foreslår.

To drenge på 3-6 år. Synsudvikling hos børn.

3-4-5-6 år:
I løbet af disse år bliver alle synsfunktioner mere og mere sikre. Opdager du, at udviklingen af synet ikke er god – så er der stadig mulighed for at genoptræne synet. Men jo ældre barnet bliver, jo vanskeligere er det at få et godt resultat. Når dit barn er 6 år, så er synet næsten færdigudviklet.