Kom godt i gang

Skal du begynde at træne dit barns øje ved at tildække det stærke øje med øjenplaster eller øjenklap, eller er du godt i gang, men kørt fast i synstræningen…? Så læs med her!

Vi har samlet en række tips og ideer, som vi enten selv har haft stor glæde af, eller har fået anbefalet af andre i samme situation.

Få desuden inspiration til synsaktiviteter her.

Valg af tildækning

Øjenplastret har den fordel, at det slutter helt tæt, og gør det svære for barnet at snyde, som nogen børn gør med en øjenklap, da de kan skubbe klappen lidt til siden. Øjenplastret oplever nogen er hårdt for barnets hud, og her kan en øjenklap af stof være et godt alternativ for at skåne huden i perioder.

Find det rigtige øjenplaster

Hvad der virker for et barn, virker måske ikke for et andet, og omvendt. Så har I dårlige erfaringer med ét øjenplaster, så prøv med fordel et andet. I opstartsfasen, hvor barnets hud skal vænne sig til generelt at have plaster på, kan hudirritation i særlig grad opstår. Så når huden har vænnet sig til at have en øjenplaster på, kan man evt. forsøge sig med tidligere prøvede brands, hvis man ønsker variation.

Hudirritation

Man kan med fordel klippe øjenplastret til, så det ikke klistre på hele det røde område, så huden skånes. Øjenplastret kan desuden afklistres ved først at sætte det på fx sin arm/bukser inden det sættes på barnets hud. Derved klister øjenplastret ikke helt så godt på huden, hvilket gør det lettere at fjerne og derved mere skånsomt.

Apoteket anbefalede os Apotekets Panthenol Salve, der er egnet til pleje af overbelastet hud. Denne eller en lignende creme kan evt. anvendes, når plastret ikke skal sidde på huden.

Vores datter blev i starten rød af at bruge øjenplastre, og det var uanset hvilket mærke vi prøvede (prøvede fire forskellige). Efter nogle uger var det som om at huden havde vænnet sig til det, og nu har vi aldrig problemer med det, selvom hun bruger øjenplaster cirka 5,5 time dagligt. Så fat mod, hvis I udfordres af hudirritation.

Gør det naturligt

Vær som forældre ikke flov over øjenplastret… Det vil smitte af på barnet. Gør det i stedet naturligt for barnet at have øjenplaster på, ved at gør alt hvad I normalt ville gøre såvel hjemme som ude. Folk kigger gerne en ekstra gang på et barn, der har et plaster på øjet, og stiller måske endda spørgsmål. Hvorfor jeg mener, at man bør omfavne netop dette kan læses i indlægget Omverdens reaktion på øjenplaster i bloggen. Ved at svare åbent på spørgsmål, lærer barn desuden selv at svare på, hvorfor han/hun skal have et øjenplaster på og have det godt med det.

Forklar barnet, hvorfor øjenplastret skal på

Man bør forklare barnet, hvorfor barnet skal have øjenplastret på, hvis alderen er til at kunne forstå det. Men naturligvis på en måde, der modsvarer barnets alder. Personligt bruger vi fx vendingen ’Alma træner, så hendes øje bliver stærkt’, når børn stiller spørgsmål.

Fast rutine

En fast rutine kan gøre det lettere at få kørt brugen af øjenplaster ind i hverdagen. Personligt har vi indført, at øjenplastret påføres lige når vores datter vågner. Derved får vi dagens klaptræning overstået, mens hun er frisk og mest oplagt til det, så vi ikke skal kæmpe med det, når hun hen på eftermiddagen bliver træt og der går ulvetime i den. Nogle sætter øjenplastret på lige inden barnet vågner om morgenen, så barnet ikke oplever det som en ’frarøvelse’ af synet, på samme måde, som hvis han/hun vågner med begge øjne til rådighed for så efterfølgende at tildække det stærke øje.

Belønning

En del har held med at belønne deres børn for god klaptræning – Hvad enten med et par chokoladeknapper efter hver dags fuldendt klaptræning, eller en belønning, der udløses efter en længere periode med brug af øjenplaster. Se vores motiverende belønningsplakater i shoppen!

Når dagens øjenplaster er brugt, sættes det på plakatens afmærkede område. Når 50 dage er gennemført kan det så udløse en belønning, der på forhånd er aftalt mellem barnet og forældre (En is, en tur i biografen o.lign.). Belønning kan være en måde at få træning med øjenplastre ind i en fast rutine for barnet.

Gør det sjovt

Hold barnet beskæftiget med nogle ting, barnet finder sjovt og spændende, så det distraheres og fokus fjernes fra øjenplastret. En række forslag til aktiviteter kan findes på siden ‘Synsaktiviteter‘. Se også punkt ’Belønning’ for yderligere forslag til, hvordan det kan gøres sjovt at bruge øjenplaster.

Armlåse

Man kan i udlandet få armlåse, som sættes på barnets arme, for så at barnet ikke kan bøje armene og flå øjenplastret af. Jeg må erkende, at tanken ikke tiltaler mig personligt. Men et alternativ, som jeg har hørt andre har haft glæde af, er at bruge badevinger på de yngste børn, da det så er svære at nå øjenplastret. Jeg har også hørt, at andre sætter strømper på barnets hænder, når de gør tiltag til at flå øjenplastret af. Vi har ikke selv prøvet dette, men måske et forsøg værd, hvis det hele går i hårknuder.

Computerspil/apps

For nogen virker det, at tiden med øjenplastre også er tiden hvor barnet kan få lov til at sidde med en computer eller iPad. Vi fik det selv anbefalet af personalet på Kennedy Centret (Nationalt forskning- og rådgivningscenter for genetik, synshandicap og mental retardering), da vores datter var 7 måneder. Efter at have forhørt mig hos bl.a. Synscentret Refsnæs, nåede jeg frem til følgende liste, der stimulerer barnets syn (Egner sig til børn, der er 0-18 måneder):

Mebop Maestro
Sound Shake
Infant Zoo
BabyStimulator
FisherPrice Development With Contrast Colors
FisherPrice B&W High Contrast / Black & White
Tap-N-See Now

Fejre de gode nyheder

Vi har god erfaring med at fejre de små milepæle i familien, som når vi fx har været til kontrol på Kennedy Centret (Nationalt forskning- og rådgivningscenter for genetik, synshandicap og mental retardering) og de har vurderet fremgang med synet. Også selvom at vores datter p.t. er for lille til at forstå det. Men ved at familien fejrer det inddrages brødrene også. De er jo også en del af hverdagen med øjenplastre og hjælper til med at afsløre lillesøster, når hun flår plastret af.

En omgang kage til personalet i institutionen har også været en succes. De kan tage mindst lige så stor en del af æren for fremgangen, som os selv, da Alma i høj grad bruger øjenplaster i vuggestuen.

Jeg har hørt om folk, der også giver mulighed for at barnet fejrer det med vennerne i form af fx en lille fest. Aktiviteter til en sådan fest kunne være at dekorere øjenplastre, eller sætte øjenplastre på piratens øje, mens børnene selv har bind for øjnene (Som man gør i legen ’Sæt halen på æslet’.).

Børnehaven/vuggestuen

Skal barnet træne sit øje i et omfang der gør, at barnet også skal have øjenplaster på i børnehaven/vuggestuen, så har personalet her en stor rolle i forbedring af dit barns syn. Den utrolige indsats de gør i vores vuggestue, for at sikre sig, at vores datter klaptræner, og når de daglige mål, vi sætter fra dag til dag, samt registrerer hendes vågne timer og tid med øjenplaster, er uvurderlig. En kage i ny og næ som tak kan gøre underværker ifht. at anerkende dette. 😉

Flår barnet øjenplastret af?

Uha… Tålmodighed er en dyd… Selvom den kan sættes på prøve. Vedholdenhed med at sætte plastret på igen, og en rolig tilgang hertil, skal nok få jer langt! (Læs også afsnittet ’Belønning’)

Hold ud!

Der vil være dage, hvor det hele trækker tænder ud… Hold ud! Det bliver lettere…! Og det er indsatsen værd! For et bedre syn vil give dit barn større livskvalitet.