Børn og øjensygdomme

Børns øjne – Kritisk udvikling og udfordringer

Børns øjne skal igennem en kritisk udvikling. Øjet er komplekst og der findes en lang række øjenlidelser, som børn kan have. Herunder ses et udpluk af dem…
 
Kontakt altid din læge, hvis du har mistanke om, at der er problemer med dit barns syn.
 

DOVENT ØJE – AMBLYOPI

Amblyopi benævnes ofte på dansk Dovent Øje, og skyldes, at hjernen ikke er trænet til at se med det ene øje. Mellem 2-3% af alle danskere er amblyope, og ser dårligere på det ene øje end det andet.
 
Rigshospitalet har udarbejdet brochuren ‘Dovent Øje (Amblyopi)‘. I den kan man læse om hvorfor man bliver amblyop og hvordan det behandles med øjenplaster eller øjenklap, samt hvad konsekvenserne ved et dovent øje er.
 
Find tips og ideer til synstræning her på siden, hvis du skal I gang med at træne dit barns syn.
 

SKELEN

Børns øjne skal gerne pege i samme retning. Ved skelen er det kun det ene øje, der ser mod et givent punkt, mens det andet øje peger i en anden retning. Det er vigtigt at opdage og behandle skelen så tidligt som muligt, da der er risiko for, at skelen ødelægger barnets normale udvikling af synet. Det kan resultere i et dovent øje. Cirka 4% af alle børn i Danmark oplever at skele – enten fra fødslen af eller at det opstår i løbet af barndommen.
 

Skeler mit barn?

Øjenforeningen har udarbejdet brochuren ‘Mit barns øje’, hvori man kan læse om skelen. Der kan man blive klogere på, hvordan man selv kan teste om ens barn har et godt syn og om barnet skeler. Er du i tvivl bør du opsøge lægen.
Et barn, der skeler.
I nogle tilfælde kan skelen trænes væk med fx. øjenplaster eller øjenklap og i andre kan en operation være nødvendig. Rigshospitalet har udarbejdet brochuren ’Skelen – Operation af børn’, hvori man kan læse hvad en sådan operation indebærer.
 

BYGKORN

Bygkorn er en rødlig knude, der opstår på- eller i øjenlåget. Det opstår som følge af en infektion i en tilstoppet udførselsgang fra øjenlågets kirtler. Som følge heraf kan der opstå hævelse, der kræver fjernelse ved operation. Særligt spædbørn kan have en tendens til at få bygkorn.
 
Læs mere i Rigshospitalets brochure ‘Bygkorn – Operation af børn‘.
 

MEDFØDT GRÅ STÆR

Grå stær i barnealderen er en sjælden øjenlidelse og kan enten være til stede ved fødslen eller udvikles i løbet af barneårene. Grå stær skyldes uklarheder i øjets linse, der forhindre lys i at passere linsen, og dermed forhindres et skarpt billede på nethinden.
 
I Rigshospitalets brochure ‘Grå stær, medfødt (kongenit) – generel information‘ kan du læse om Medfødt Grå Stær, hvorfor nogle børn udvikler det, og hvad behandlingsmulighederne her.
 
Rigshospitalet har desuden udarbejdet brochuren ‘Medfødt Grå stær – Operation’. Den omhandler selve øjenoperationen et barn med Medfødt Grå Stær skal igennem samt en brochure om forløbet efter operationen, der hedder ‘Medfødt grå stær – forløbet efter operationen‘.
 
Har du mistanke om at dit barn har grå stær, skal du straks rette kontakt til en læge!
 
Læs bloggen, hvis du ønsker at læse om Alma, der blev født med Medfødt Grå Stær. 
 

SKAL DIT BARN IGENNEM EN ØJENOPERATION?

Rigshospitalet har udarbejdet en brochure, hvor man følger Villads, der skal opereres i øjet. Den er rig på billeder af forløbet. Læs evt. beretningen med dit barn, som led på af forberede barnet på hvad der skal ske hvis dit barn skal igennem en øjenoperation. Brochuren hedder ‘Villads skal opereres i sit øje‘.